Now Reading
Food Tour in Athene

Food Tour in Athene

IMG 9499

Last Updated on februari 15, 2023 by Celeste.

Athens Food on Foot

Athens Food on Foot biedt acht verschillende Food Tours in Athene aan. De tours worden momenteel aangeboden in het Nederlands, Engels, Duits en Japans.  Ikzelf heb de Ultimate Food Tour gelopen. Dit is de meest complete tour uit het aanbod van Athens Food on Foot. Bezoekers worden via de belangrijkste historische monumenten in Athene langs authentieke en originele Griekse culinaire hoogstandjes geleid en proeven de belangrijkste elementen uit de Griekse keuken.  Deze food tour in Athene is geschikt voor mensen die van geschiedenis houden, iets van de stad willen leren en geïnteresseerd zijn in de traditionele Griekse keuken.

IMG 1496

Passie voor eten

This post is also available in English.

De tour start op het Omonia plein.  Hier werd ik verwelkomd door Anna, de eigenaar van Athens Food on Foot. Anna is opgegroeid in Thessaloniki,  een culinair paradijs. Via haar grootouders leerde ze de Griekse keuken en al haar prachtige producten waarderen proeven en koken. Jaren later besloot ze haar eigen bedrijf in Athene op te zetten.

This passion of mine has led me to discover the best places in Athens for someone who really wants to taste original, quality greek food, and meet expert food guides in the process.

Ultimate Food Tour in Athene

Ontbijt

De eerste stop tijdens deze food tour in Athene is bij Stani, een van de oudste traditionele banketbakkerijen in Athene. Wij proeven hier Griekse oliebollen, Loukoumades,  overgoten met honing en kaneel.  Ook leren we meer over die yoghurtcultuur in Griekenland en proeven we yoghurt met walnoten en honing. Er was genoeg tijd om alles rustig te leren en te bekijken, we zaten lekker op het terras.

IMG 20171221 100400Bougatsa

Onze volgende bestemming: Bougatsa!  Via prachtige neoklassieke gebouwen  en moderne nieuwbouw liepen wij naar een zogenaamde bougatsa winkel.  De ovens stonden vol met deze heerlijke Griekse snack gebaseerd op bladerdeeg gevuld met griesmeelpudding. Wij proefden hier ook de hartige versie  met kaas en gehakt, en wij eten verse Tiropita en Spanakopita,  een soort kaas-  en spinazie taart.

IMG 20171221 104804

In de tussentijd leerden wij veel over de geschiedenis van Athene, de stadsplanning  en de huidige situatie. Wij passeerden de belangrijkste universiteitsgebouwen en leerde over haar geschiedenis, de architectuur  en financierders. Ook leerden we meer over het begrip  STOA –  ofwel een doorgang een element uit de klassieke Griekse architectuur.  in een van deze stad stoa’s bezochten we een uniek gastronomisch hoogstandje. Een ijs en chocolade winkel  met handgemaakte bonbons, zeldzame chocola en ijs. Het ijs is gemaakt op basis van geitenmelk en wordt hier geproduceerdt waar je bij staat.  Op een koude plaat woorden geitenmelk chocola en andere ingrediënten zoals bessen, aardbeien en truffels gehakt en gemengd totdat zij samen een ijsje vormen. Een uniek proces om mee te maken!

Gourmet ijs

Kretenzische Keuken

Een reis door culinair Griekenland is niet compleet zonder de Kretenzische keuken.  Producten uit Kreta kunnen dan ook niet gemist worden tijdens deze wandeling. wij proeven de belangrijkste producten uit dit grootste eiland van Griekenland in een delicatessenzaak dichtbij de centrale markthallen.  Wij proberen hier diverse Kretenzische delicatessen zoals kaas worst sterke drank en olijven. Onze gids en de mensen van de winkel vertel ons meer over de herkomst van de producten. Zo leer ik hier meer over het rijpingsproces van kaas en de geschiedenis van de bekende raki. Hier vinden wij onder het genot van een drankje de warme Griekse gastvrijheid.

26231633 423598541391701 4703321210504405906 n 1

Met Travel Passionate, Passion for Greece en Anthomeli.

Griekse koffie

Het is tijd voor koffie.  We drinken koffie in een authentiek Grieks koffiehuis naast de Markthal.  we leren meer over de herkomst van koffie in Griekenland en onze koffie wordt bereid  op de traditionele manier. in een kleine koperen steelpannetje worden gemalen koffiebonen,  water en suiker gemengd. dit zogenaamde briki  wordt in warm zand geplaatst.  Hierdoor komt de koffieprut langzaam tot een kookpunt en genieten wij vervolgens van echte Griekse koffie omringd door veel Griekse mannen druk discussiëren over politiek en land.

coffee 1220989 1920

Varvakios Agora

De tour gaat verder op een van de leukste en kleurrijkste plekken van Athene:  de centrale markthallen van Varvakeios. Deze markthallen zijn mid 19e eeuw gebouwd  en bieden plaats aan vlees, vis, groente en fruit, kruiden, thee, noten, slakken en nog veel meer.  Het is een kakofonie van geluiden en een explosie van kleur en geur.

In het midden van deze overdekte markthallen zijn een aantal eethuisjes gevestigd.  Het eten is hier van ongekend goede kwaliteit en wij begeven ons naar de Taverna Epirus. Epirus Taverna is de enige Taverna die patsa  serveert,  een soep met orgaanvlees,  populair bij de lokale bevolking en bezoekers van het nachtleven.   de maaltijden hier zijn mageirefta,  ook wel huis gekookt.  het aanbod is te zien in de vitrine en zo is het makkelijk uitkiezen. Het was allemaal heerlijk,  Wij eten grote witte bonen in tomatensaus stiefvader van rundvlees met zachte gekookte aardappels heerlijke gehaktballetjes in tomatensaus  en tuinbonen in olijfolie.

Family Experiences Blog Food Tour

Koulouri

Na de lunch verlaten wij dit gedeelte van de stad  en gaan we naar de hippe Psiri buurt.  In deze gerenoveerde bohemische omgeving bezoeken we de oudste koulouri bakkerij van Athene.  Een koulouri is een Griekse brood ring  met sesamzaadjes. het is een van de meest populaire snacks in Griekenland en wordt zowel als ontbijt als tussendoortje gegeten.

Miran deli

Wij vervolgen onze weg naar een van de bekendste vleeswaren specialisten in het oude centrum.  Ook in Griekenland staan vleeswaren Centraal in de keuken. het gaat hierbij om soorten salami zoals bekend in de mediterranee, maar ook bij ons minder bekende producten zoals pastourma,  gepekeld, gekruid en gerookt kamelenvlees.  Wij proeven de rundvlees versie en ook andere soorten meze zoals kaas, gevulde wijnbladeren crackers en prosciutto.

26230163 423598651391690 6133037514937101983 n

Olijven

Olijven zijn zo belangrijk in de Griekse cultuur dat ze kunnen niet ontbreken tijdens deze food tour in Athene. Olijven en olijfolie waren al bekend in de oudheid en zijn tot op de dag van vandaag  een onmisbaar element in de Griekse keuken. In een groothandel dichtbij de markt proeven we olijven en leren we meer over de cultivatie van de olijfboom.

Tsipouro & mezze

Een stukje verderop nemen we plaats in een Mezodopoleio,  een eettentje waar men meze kan bestellen. Wat een feest!  we toasten met Tsipouro,  en proeven van een uitgebreid sortiment kleine Griekse hapjes en bordjes  met eten. Tsipouro  is er sterke gedistilleerde drank gemaakt van druiven of wijnmost.  Het is tevens een nationale drank van Griekenland. Men drinkt deze drank in kleine borrelglaasjes samen met een groep vrienden, soms met ijsblokjes erin.  daarbij worden kleine hapjes gegeten. Mezze en Tsipouro  zijn een belangrijk deel van het sociale en culturele leven in Griekenland.  Het is een ritueel van vriendschap, geluk en gastvrijheid. Proost!

IMG 20171221 140842

Deze Food Tour in Athene is een absolute aanrader Het was een beleving van smaken, geuren en plezier. We bezochten zowel kleine achterafstraatjes alsmede belangrijke Atheense monumenten.  Bovendien aten we 4 uur lang heerlijke hapjes en werden we ondergedompeld in de Griekse cultuur en het dagelijks leven. Voor mensen die niet bekend zijn met de Engelse culinaire termen is een tour met een Nederlandse gids een aanrader!

Je kunt deze Athens Food on Foot Food Tour boeken via deze link.

Athens Food on Foot biedt ook tours voor kinderen en families aan. De Kids Tour (ook met een Nederlandse gids!) heb ik in het begin van dit jaar met mijn kinderen gedaan en het verslag hiervan is in het Engels te vinden op de blog: our-family-food-tour-in-athens. 

24139027 10216419122889806 1932988184 oEr zijn meer bedrijven die Family Food Tours in Athene aanbieden. Hier lees je er meer over.

19029415 338250649926491 8136212939271226145 n

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top